Riževo mleko

Zelo težko bi našli večjega oboževalca kosmičev od mojega dragega. V predalu imava vedno kup različnih kosmičev in zaloge so dovolj velike, da bi v primeru naravne katastrofe lahko najmanj dva meseca živela samo od tega :). TEGA pa res bognedaj NIKOLI ne sme zmanjkati :).

Občasno jih imam na jedilniku tudi jaz, moja najljubša kombinacija kosmičev: ovseni kosmiči, lanena semena, chia in konopljina semena, oreški (mandlji, lešniki). H kosmičem dodam riževo mleko. Kravjega se izogibam, ker je mešanica škroba (kosmiči) in beljakovin (kravje mleko) manj prijazna želodčku, pa še kombinacija okusov mi ni všeč. Riževo mleko je brez laktoze ter brez sestavin živalskega izvora, kar ima pri meni velik plus.

Sestavine:

  • skodelica kuhanega rjavega ali belega riža
  • 4 skodelice vode (v nekaterih receptih piše, da jo prej prevremo)
  • 1/2 čajne žličke morske soli
  • žlica hladno stiskanega sončničnega olja (po želji)

Priprava:

  • Riž, vodo in sol premešamo. Če želimo, da je mleko bolj kremasto, dodamo olje.
  • V mešalniku na visokih obratih mešamo dve ali tri minute.
  • V zaprti steklenici lahko mleko hranimo v hladilniku 4 do 5 dni.

Končna ocena: Dodala sem polnozrnati basmati riž, ki ima sam po sebi precej intenziven okus. Zaradi tega je imelo moje riževo mleko precej drugačen okus od kupljenega – če bi obstajal gumbek “Ni mi všeč”, bi ga sedaj stiskala kot zmešana :). Mogoče je moj blender prešvoh, ampak masa na koncu sploh ni bila homogena – na dnu steklenice je veeelika usedlina mletega riža.

Naslednjič bom poskusila z belim (ali navadnim rjavim rižem) in riž pred dodatkom vode še posebej sesekljala. Nestrpno pa čakam na novo mašinco za oreške in test mandljeve (ter lešnikove) različice :).

Sem pobrskala po internetu in našla še ena različica recepta za riževo mleko (uf, 3 ure???): Zavrite 8 skodelic vode, ki ste jo solili z eno žličko soli. Dodajte 1 skodelico ekološkega rjavega riža in zmanjšajte ogenj. Kuhajte približno 3 ure. V majhnih serijah nato pripravek zmiksajte z vodo (razmerje mešanice in sveže dodane vode naj bo 1:1) in precedite.

Števec prvih korakov: 23/365

4 misli na “Riževo mleko”

    1. Sara, za mandljevo sem tudi jaz brala, da se precedi, za tega ni pisalo, da ga je potrebno precediti – bom pa naslednjič poskusila, zagotovo bo boljši rezultat :).

      Pozdravček 🙂

  1. Nikoli nisem razmišljala o tem, kako riževo mleko naredijo … Vsekakor sem si pa mislila, da je iz surovega riža! 🙂 No, morda pa poskusimo. (Kje si pa našla recept?)

    1. Ana, me veseli, da si prišla na obisk :D.

      Recept je iz (meni zelo super) knjige ultramaratonca . Sem na internetu našla še nekaj drugačnih različic.

      Pozdravček 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja